A+ A A-

Hadis (202)

Hadisi o namazu

Prvo i najveće što je Uzvišeni Allah naredio, nakon vjerovanja u Njega i tevhida (ispovijedanja Njegove jednoće), jeste namaz. Uzvišeni je obavljanje namaza naredio prije posta, zekata, hadždža i pokrivanja žena i drugih propisa islama. To je najveći temelj islama nakon kelimei-šehadeta. Veći je od posta, zekata, hadždža i drugih…
Više...

Hadisi o iskušenjima

– „Čudno je stanje vjernika,zaista je za njega uvijek dobro,a to nema niko osim vjernik.Ako ga zadesi nešto lijepo, zahvali se Allahu pa bude dobro,a ako ga zadesi nekakva nedaća, on se strpi pa mu opet bude dobro.“ (Muslim)
Više...

Hadisi o posljedicama podjela i neprijateljstva

Šejtanovo zadovoljstvo Imam Sadik, mir neka je s njim, rekao je: َم ِ ان ِ ْ ُم ْسل َ ال َ ْ ا اهَت َجر يس َ فِر ًحا م ُ ِ ْل ََز ُ ال إِب َا ي ل “Kad se dvojica muslimana raziđu, šejtan se obraduje.”
Više...

Hadisi o porodici

Porodica je prvo okrilje ljudskog napretka i smiraja, a briga o njoj ubraja se među stroge dužnosti i bit će razlogom spasa od ovosvjetskih i onosvjetskih patnji i stradanja.
Više...

Hadisi o rodbinskim vezama

Veze s rodbinom i dobročinstvo prema njima, a posebno prema roditeljima, spadaju među važne puteve razvoja i uzdizanja (u svakom smislu)[1] te približavanja Bogu Slavljenom[2] i to se, nakon vjere u Boga, smatra najvrednijim vjerskim djelom,[3] koje donosi veliku materijalnu i duhovnu nagradu.
Više...

Hadisi o druženju

Pravila lijepog druženja s ljudima 781. Imam Ali, mir s njim: “Družite se s ljudima na takav način da ako umrete dok ste s njima – plaču za vama, a da ukoliko poživite – čeznu za vama.”[1] 782. Imam Ali, mir s njim, je govorio: “U srcu trebaš imati i…
Više...

Hadisi o vrijednosti oprosta

Naknada za nepravdu jeste nepravda poput nje, a onaj koji oprosti i izmiri se, pa nagrada mu je u Allaha; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine
Više...

Hadisi o prijateljima

Spremili smo vam nekoliko hadisa o prijateljima. Čovjek je društveno biće, te teži ka zajednici i prijateljima. Da bi sklopili pozitivna prijateljstva s kojim ćete biti zadovoljni spremili smo vam nekoliko uputa iz hadisa.
Više...
Priključi se za RSS feed