Kuhinja (82)

petak, 24 Juli 2015 06:28

Frape od lubenice

Potrebni sastojci: - jedan narezan svjež krastavac, - jedna kašika meda, - sok od jednog limuna i - dvije šolje narezane i očišćene lubenice. Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Pijte ujutro, na tašte ili između obroka. Ovaj napitak je sit, a sadrži vrlo malo kalorija. Pomaže u…
utorak, 14 Juli 2015 22:13

Kako koristiti...

sjemenke sezama? Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz peciva, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso. crni biber? Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuhanja, jer brzo gubi okus. Poboljšava aromu mesnim jelima,…
petak, 19 Juni 2015 09:19

Zerde

Da li ste znali? Šafran je izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristi u liječenju bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, grčeva, a u skorije vrijeme dokazano je i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Također se može koristiti kao antidepresiv za blage i umjerene oblike depresije. Šafran jača imunitet, poboljšava…
četvrtak, 28 Maj 2015 13:28

Đul-šerbe

Priprema: Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da kuha. Kada voda poprimi boju ruže, a latice ruže pobijele, procijedite u posudu u kojoj se već nalazi šećer. Kad ukuha na pola od ukupne količine, maknite sa vatre i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom.…
ponedjeljak, 04 Maj 2015 10:26

Tjestenina s umakom od tunjevine i bosiljka

Potrebni sastojci: 250 g tjestenine u obliku školjkica, 1 kašika maslinovog ulja, 1 velika glavica luka, sitno nasjeckati, 6 češnjeva češnjaka, protisnuti, 2 šoljice pasiranog paradajza, ½ kašičice zdrobljene suhe paprike, ¼ kašičice soli, 4 šoljice sitnijih cvjetića brokule, 2 limenke (oko 200 g svaka) tunjevine u maslinovom ulju, ocijediti,…
subota, 21 Mart 2015 17:31

Aditivi u prehrambenim proizvodima

Aditivi (lat. additivus - dodatni) su hemijske supstance koje se u malim količinama dodaju različitim produktima, radi njihove stabilizacije ili poboljšanja nekih svojstava. Aditivi imaju prefiks E ispred internacionalno ustanovljenog broja. Proizvođač mora da označi kategoriju i E broj ili naziv aditiva. E brojevi predstavljaju međunarodno prihvaćen sistem za označavanje…
srijeda, 25 Februar 2015 10:10

Grah salata

Želite li dobiti na vremenu i ovu ukusnu salatu spremiti brže, tad se poslužite konzerviranim grahom i kukuruzom. Isperite sadržaj konzervi, ocijedite i stavite u zdjelu. Luk i paprike sitno isjeckajte, najbolje na kockice, te i njih stavite u zdjelu. Prema vlastitom ukusu dodajte sol, biber, ulje i sirće. Zatim…
četvrtak, 15 Januar 2015 13:27

Kuglice s hurmama

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti koje ih svrstavaju među najzdravije voće na svijetu. Hurma je zapravo prava multivitaminska tabela koju mogu koristiti i djeca i odrasli. Pored toga, hurme obiluju prirodnim vlaknima koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.…
utorak, 30 Decembar 2014 14:01

Desert od bundeve

Da li ste znali? Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora. Vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci - kalij, fosfor, kalcij te željezo…
subota, 22 Novembar 2014 16:31

Zapečeni karfiol

Da li ste znali? Karfiol ili cvjetača je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, B vitamina biotina i folata. Obiluje i mineralima: kalij, magnezij i mangan. Istraživanjima se došlo do saznanja da karfiol djeluje antikancerogeno te zaustavlja rast ćelija raka. Također služi u prevenciji reumatoidnog artritisa, a pomaže i u detoksifikaciji…

Magazin Ašk