četvrtak, 27 Avgust 2015 20:00

Kako da dijete pobijedi strah od škole?


Strah od nepoznatog kod vašeg mališana pobijedit ćete zajedničkom šetnjom do škole, crtanjem za radnim stolom i omiljenom igračkom.

Pitajte vašeg mališana šta ga najviše plaši i brine, recite mu kako se zove njegova učiteljica i pričajte mu o aktivnostima koje ga očekuju.

Odredite mu radni kutak u domu pa ga ukrasite i opremite potrebnim priborom. Neka prije škole svaki dan kratko sjedne za radni sto i neka crta ili čita.

Igrajte se škole i na zabavan način naučite dijete da tokom nastave mora mirno sjediti i slušati i ohrabrite ga da digne ruku kad zna odgovor na postavljeno pitanje.

Uključite prvačića i u kupovinu školskih knjiga, pribora, torbe i odjeće. Lavinu straha od nepoznatog spriječite tako da se s djetetom prije početka nastave prošetate do škole.

Upoznajte ga sa putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite zajedno kroz prozor u učionicu.

Po dijete u školu dođite na vrijeme. Uz široki osmijeh recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen školski dan.

Ako je dijete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvjedića ili lutke. To će mu pomoći da se osjeća bolje i pomoći će mu da razbije strah od nepoznatog.

Čak i ako je dijete veoma sramežljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka je predugo opraštanje nakon što dijete dovedu u školu. Tako će mu samo još teže pasti rastanak. Nasmiješite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

 

Izvor: psiholog.ba

Ocijeni
(3 glasova)
Čitano 2998 puta

Magazin Ašk