Web poliklinika (501)

srijeda, 04 Decembar 2019 20:58

Hidžama

Hidžama je medicinski postupak čiju je ispravnost potvrdio Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem, i podsticao na njeno činjenje objasnivši mjesta i vrijeme obavljanja puštanja krvi. Jedna od blagodati hidžame je povećana memorija i razboritost kako Allahov Poslanik kaže:''Puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu povećava memoriju i razboritost. Primjenjujte puštanje krvi…
Stigla nam je jesen. Iz kratkih rukava skočili smo u veste, jakne i kapute. Poznajem ljude koji kod kuće već naveliko griju, a ja ozbiljno razmišljam o tome da budem prva u Zagrebu koja je obukla zimsku jaknu, kapu i šal! Priroda se mijenja, sve miriše na jesen. Tipično za…
petak, 08 Novembar 2019 06:34

Bioaktivni spojevi

Bioaktivni spojevi su nutritivne komponente prisutne u hrani, obično u malim udjelima. Dejstva ovih spojeva se intezivno izučavaju, a studije ukazuju na njihovu zaštitnu ulogu, posebno kad su u pitanju kancer i kardiovaskularne bolesti. U prošlom izdanju magazinarazmotrili smo različite vrste bioaktivnih spojeva i klasificirali smo ih, uglavnom, u nekoliko…
subota, 26 Oktobar 2019 07:53

Nutritivna epigenetika

Antioksidansi su tvari koje ograničavaju oštećenja ćelija uzrokovana faktorima poznatim pod nazivom slobodni radikali.Slobodni radikali su nusprodukti normalnog metaboličkog procesa ćelije te kao visoko reaktivne hemikalije imaju veliki potencijal da prouzrokuju oštećenja. Ove supstance, koje se javljaju kao posljedica promjene u naboju atoma (primanje ili otpuštanje elektrona), igraju važnu ulogu…
petak, 25 Oktobar 2019 04:20

Riblje meso

Jedenje ribljeg mesa 1. Imam Sadik, mir s njim: “Kada bi Božiji Poslanik, s.a.v.a., pojeo ribu rekao bi: ‘Allahu moj, daj nam blagoslov u njoj i zamijeni nam je boljom od nje!’”[1] 2. Imam Kazim, mir s njim: “Držite se ribe, jer, zaista, ako je jedeš bez hljeba, zasiti te.…
srijeda, 09 Oktobar 2019 19:26

Kurkuma

Od samog početka svoga postojanja, čovječanstvo koristi hranu kao lijek. Mnoge drevne medicinske tradicije govore o tome da izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje. Začini kao osnova svake kuhinje predstavljaju bitan element koji može imati direktnog utjecaja na zdravlje pojedinca.
subota, 28 Septembar 2019 18:30

Kakav je odnos demencija i prehrane?

Demencija (stečeni gubitak pamćenja i zaboravljanje) je često stanje osoba starije dobi. Posebno je česta pojava posljednjih dvadesetak godina jer se životni vijek produžava, vrlo često nije izlječiva ali se može usporiti i djelimićno prevenirat. Najveći riziko faktor je nasljedstvo, na kojeg ne možemo uticati, a ostali su prestanak učenja,…
utorak, 24 Septembar 2019 04:43

Zdrave namirnice zbog kojih volimo jesen

Jesen donosi sezonske plodove koji su prepuni vitamina, ublazavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet. Hladniji dani sa sobom donose jutarnje magle, melanholiju za ljetom i razdražljivo raspoloženje što se odražava i na naše zdravlje. Mnoge ljude s dolaskom jeseni muče glavobolje, nedostatak energije, problem s…
Ljekaru odlazimo uglavnom kad nas nešto zaboli, kad su simptomi već prisutni i kad je bolest već nastupila. Međutim, to je potpuno pogrešno jer mnoge se bolesti mogu lahko spriječiti i izliječiti ako se otkriju dovoljno rano. Preventivni pregledi bi zato trebali postati uobičajena rutina, koja bi nam čak mogla…
srijeda, 14 Avgust 2019 21:07

Biolijekovi

Biofarmaceutska industrija je u usponu i uveliko mijenja put nastanka lijeka, od ranije upotrebe hemijske sinteze (tradicionalna farmacija) prema novoj bioproizvodnji (biološka). Biolijekovi trenutno čine približno jednu trećinu lijekova koji su u razvoju. Ovi lijekovi se dobijaju biotehnološkim metodama od kojih je najviše zastupljen genetički inžinjering, zatim hibridne tehnologije, ili…
Stranica 1 od 51

Magazin Ašk