petak, 17 Mart 2017 10:41

Naučnici dokazali zdravstvene dobrobiti namaza


Naučnici su dokazali da islamska molitva (poznat kao namaz) koju muslimani obavljaju pet puta dnevno može biti dobra za zdravlje kičme i leđa, ako se obavlja na pravilan način.

Rezultati su objavljeni u naučnoj studiji pod naslovom „Ergonomska studija pokreta tijela tijekom muslimanske molitve pomoću digitalnog humanog modeliranja“ u naučnom časopisu International Journal of Industrial and Systems Engineering.

Istraživanje je ispitivalo kompjuterski generisane modele ljudi u pozicijama tijela pri obavljanju namaza i analiziralo kako namaz utječe na bol u donjem dijelu leđa.

Položaj sedžde povećava elastičnost zglobova, navodi se u studiji. Dok je obavljanje namaza jednom dnevno korisno za zdravlje, klanjanje pet puta dnevno daje još više koristi.

Dr. Khasawneh, koautor studije, ističe: „Jedan od načina posmatranja položaja tijela u namazu jeste da su slični onima iz joge ili intervencijskim vježbama iz fizikalne terapije koje se koriste za liječenje bolova u donjem dijelu leđa.“

Na fizičko zdravlje utiču socio-ekonomski, životni i vjerski faktori. Osim toga, istraživanje je pokazalo da postoji snažna povezanost između molitve i svijesti o važnosti vođenja zdravog načina života.

 „Namaz može eliminirati fizički stres i anksioznost, a postoje i istraživanja koje ukazuju da se molitveni rituali mogu smatrati kao efikasan klinički tretman poremećaja u neuro-mišićno-koštanom sistemu“, stoji u  studiji.

Zanimljivo je da se položaj sedžde, kako ju je preporučio Muhammed, a.s., spominje i na par mjesta u Bibliji.

„A on (Isus) je otišao malo dalje, i pao na lice, i molio...“ (Matej, 26:39)

„I Jošua je pao na lice na zemlju, i molio se Bogu...“ (Jošua, 05:14)

 

Izvor: Ilmfeed.com / www.preporod.com

Ocijeni
(2 glasova)
Čitano 1813 puta

Magazin Ašk